Przyczepa gastronomiczna - wyposażenie
Obwoźna sprzedaż posiłków zyskuje coraz większą popularność. To świetny sposób na zarobek w sezonie festiwali oraz Food Truckowych imprez. Jednak by rozpocząć swoją przygodę z przyczepami gastronomicznymi, warto dowiedzieć się najpierw, jakie wyposażenie jest konieczne do działania na tym obszarze.
Niezbędne elementy
Mobilna gastronomia stawia wiele wyzwań przed kucharzem. Wyposażenie musi być pomyślane tak, by na małej przestrzeni zmieściły się wszystkie niezbędne elementy. Jednak żadna przyczepa gastronomiczna nie będzie mogła funkcjonować, jeśli nie będzie miała źródeł energii. Agregat, przedłużacz i pompa wodna są konieczne, aby zacząć jakiekolwiek planowanie wyposażenia. Sanepid nie zezwoli na funkcjonowanie Food Trucka, jeśli nie będzie on wyposażony w szafki na odzież dla pracowników.
Sprzęty kuchenne i efekt wizualny
Mobilna kuchnia ma takie same potrzeby, jak każda inna. Sprzęty takie jak kuchenka, naleśnikarka, opiekacz czy frytkownica zależą od indywidualnego pomysłu biznesowego. Te elementy należy dostosować do typu serwowanych dań. Jednak bez względu na typ lokalu, lodówki i zamrażarki są nieodzowne. Wszystkie te elementy powinny być odporne na wstrząsy, jakich będą doznawać podczas jazdy. W przyczepie gastronomicznej musi znajdować się także okap. Kolejnym niezbędnikiem jest dwukomorowy zlew. Według wymogów sanitarnych jedna część powinna służyć do mycia rąk, a druga do żywności.
Ciężko sobie wyobrazić przygotowywanie jedzenia bez blatów i oświetlenia. One również powinny znaleźć się w mobilnej restauracji. Są elementami, które zobaczy klient, dlatego warto zadbać o ich atrakcyjny wygląd. Dobrym pomysłem jest zamontowanie dachu nad frontem pojazdu gastronomicznego.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog