PolskiAngielski

Błędy popełniane przy wyborze i zakupie przyczepy gastronomicznej

Data dodania: 02-02-2024


Błędy popełniane przy wyborze  i zakupie  przyczepy gastronomicznej:

 

  • Zakup przyczepy używanej - to że przyczepa była użytkowana nie oznacza że może pracować legalnie . Bardzo dużo przyczep jest tzw składaków -samoróbek . Ni jak to się ma do aktualnych przepisów. To że był kiedyś odbIór sanepidu nie oznacza, że teraz też on przejdzie .Przypominam przysłowie "Polak mądry po szkodzie". 
  • Wybór  przyczepy gastronomicznej za pomocą okazja, dobra cena lub CCC - to najgorszy wybór. Pamiętaj! W przyczepach nowych cena idzie z jakością. Dobór ścian, izolacji, nośności - wytrzymałości i wiele innych ma wpływ na wybór rodzaju działalności całoroczny - sezonowy. Inna przyczepa będzie do lodów, inna do kebaba itp.. Kupisz przyczepę do lodów w słabej izolacji to maszyny do lodów chłodzone powietrzem będą wydawać wodę lub będą awaryjne. Przyczepa do kebaba wąskie w izolacji styropianowej wytopią się lub zapalą. To samo jest w oszczędnościach na elektryce - instalacji elektrycznej w przyczepie gastronomicznej. Wybór  przyczepy z czego jest wykonana jest najważniejszy pamiętaj o tym!!! Nie cena.
  • Nieokreślenie swoich potrzeb i wymagań:

To jeden z najczęstszych błędów popełnianych przy zakupie przyczepy gastronomicznej. Przed zakupem należy dokładnie określić, do jakich celów będzie ona wykorzystywana, jaki rodzaj jedzenia będzie serwowany, ilu klientów będzie obsługiwana, jakie są wymagania dotyczące mobilności, powierzchni użytkowej, wyposażenia, bezpieczeństwa, higieny, wyglądu, stylu, gwarancji, serwisu, finansowania, dostawy

 

  • Zakup przyczepy, która jest zbyt mała

Przyczepy gastronomiczne są dostępne w różnych rozmiarach. Należy wybrać przyczepę o odpowiedniej powierzchni użytkowej, która będzie wystarczająca do komfortowej pracy i obsługi klienta. Zakup przyczepy, która jest zbyt mała, może utrudniać organizację pracy i prowadzić do frustracji. Brak możliwości rozwoju, dołożenia sprzętu.  Ograniczenia miejsca, ciasnota w przyczepie powodują szereg wypadków w miejscu pracy, w przypadku zatrudniania pracowników to duży problem dla pracodawcy. Dlatego warto rozważyć przy zakupie przyczepę większą, poszerzaną zalecaną przy biznesach typu kebab, frytki, kurczak z rożna i inne. 

 

  • Zakup przyczepy z niewystarczającym wyposażeniem:

Przyczepy gastronomiczne mogą być wyposażone w różnego rodzaju urządzenia gastronomiczne. Należy dokładnie określić, jakie wyposażenie jest niezbędne do prowadzenia działalności gastronomicznej i upewnić się, że wybrana przyczepa je posiada. Zakup przyczepy z niewystarczającym wyposażeniem może wiązać się z dodatkowymi kosztami zakupu i montażu urządzeń w przyszłości.

 

  • Niezweryfikowanie bezpieczeństwa i higieny:

Przyczepy gastronomiczne muszą spełniać określone normy bezpieczeństwa i higieny. Należy upewnić się, że wybrana przyczepa posiada odpowiednie certyfikaty nie jest przyczepą ciężarową lub innym tworem . Nie grozi to w przypadku nowej przyczepy gastronomicznej u sprawdzonego Sprzedawcy

  • Zakup przyczepy od nieuczciwego sprzedawcy:

Należy dokładnie sprawdzić wiarygodność sprzedawcy przed zakupem przyczepy gastronomicznej. W przyczepach używanych przyczep dopytaj, czy jest właścicielem czy handlarzem. W przypadku nowych przyczep, czy to producent, czy diler. Czy w ofercie ma jeden model, który będzie chwalił, określał, że to najlepszy, czy ma w ofercie kilka lub kilkadziesiąt modeli. Najlepszą metodą jest wizyta, jedź zobacz, dotknij, porozmawiaj, doradź się.

 

  • Zakup przyczepy bez homologacji to jeden z najczęstszych błędów - głównie w przyczepach używanych. W przyczepach nowych homologacja musi być sklep-bar lub przyczepą handlowa. Sklep-bar uprawnia cię do produkcji oraz sprzedaży, a przyczepą handlowa tylko do handlu. Pozostałe homologacje typu przyczepa uniwersalna, ciężarowa, lekka, kontener to nie przyczepy z uprawnieniami do branży Food. 
  • Płatność w przyczepach nowych - gotówka / kredyt / leasing  - każdy wybiera to, co uważa. Z obserwacji odradzam tylko zakup gotówkowy dla osób rozpoczynających swoją przygodę w przyczepach typu Food truck, którzy idą na ustępstwo taniej, bo nie mamy więcej i jakoś… to będzie.  Cel, kategoria przyczepy, biznesu musi być przemyślana, nieraz lepiej jest zaorać podparcie kredytowe i na start zakupić dobry model i optymalną wielkość przyczepy z możliwością rozwoju. 
  • Uwaga - kupując przyczepę nową sprawdź, czy producent zapewnia gwarancję, czy posiada przyczepy zastępcze, serwisowe, czy w przyczepie jest lokalizator bezpieczeństwa - dużo przyczep ginie przez kradzieże, a ubezpieczalnie odmawiają wypłat przez brak zabezpieczeń . 

 

Podsumowując:

Przed zakupem przyczepy gastronomicznej należy dokładnie przeanalizować wszystkie swoje potrzeby i wymagania.

Dodatkowe rady:

  • Przed zakupem obejrzyj przyczepę osobiście
  • Porównaj ceny różnych modeli
  • Dostosuj wielkość przyczepy 
  • Zastanów się nad możliwością finansowania zakupu
  • Zadbaj o odpowiedni transport  lub wykup dostawę po wskazany adres - lub dom . 

Pamiętaj:

Zakup przyczepy gastronomicznej to poważna inwestycja. Dokładne przeanalizowanie wszystkich czynników i uniknięcie błędów może uchronić Cię przed frustracją i dodatkowymi kosztami.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Wszystkie prawa zastrzeżone Auto Port 2024
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu