Przyczepka szczególnie przydaje się podczas remontów i przy przeprowadzkach. Taki pojazd jest również oszczędnym rozwiązaniem dla osób, które często przewożą duże rzeczy i muszą korzystać z usług firm transportowych. Jednak nie wszystkie przyczepki mogą być stosowane przez właścicieli samochodów osobowych.
Homologacja jest procesem, na podstawie którego dopuszcza się dany pojazd do ruchu. Ta decyzja dotyczy także przyczep, które muszą spełniać określone wymagania techniczne. Pozytywny wynik badań, który wydaje uprawniona do tego jednostka techniczna, umożliwia wydanie świadectwa, które następnie dopuszcza pojazd do rejestracji.
Obwoźna sprzedaż posiłków zyskuje coraz większą popularność. To świetny sposób na zarobek w sezonie festiwali oraz Food Truckowych imprez. Jednak by rozpocząć swoją przygodę z przyczepami gastronomicznymi, warto dowiedzieć się najpierw, jakie wyposażenie jest konieczne do działania na tym obszarze.
Moda na przyczepy gastronomiczne i food trucki przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych, gdzie ten sposób sprzedawania jedzenia jest silną częścią tradycji, zapoczątkowaną w 19 wieku wśród teksańskich poganiaczy bydła. Aktualnie w naszym kraju spotka się tysiące tego rodzaju punktów, w których można dostać bardzo tradycyjne dania, potrawy egzotyczne, lody czy innego rodzaju smakołyki.
Często organizowane są zloty food trucków i na każdym festynie, jarmarku czy dniach miasta nie może zabraknąć przyczep gastronomicznych, które ratują ciepłą strawą wygłodniałych imprezowiczów. Jeśli chcesz otworzyć tego rodzaju biznes, musisz zastanowić się nad tym, czy warto podobną przyczepę kupić, czy też ją wynająć?
Hamburger podczas festynu? Zmrożona cola pod stadionem? A może porcja frytek w trakcie koncertu? Ślinka cieknie na samą myśl. Tymczasem rzadko kiedy zwracamy uwagę, że te wszystkie specjały nie byłyby możliwe, gdyby nie specjalnie dostosowane do przygotowywania posiłków przyczepy gastronomiczne, które wtopiły się w nasz krajobraz. Biznes na kółkach kwitnie. Przyszedł do nas z Ameryki, gdzie od lat podczas różnorodnych eventów właściciele przyczep z jedzeniem zbijają zyski liczone w tysiącach dolarów. W Polsce też są one coraz popularniejsze i nie zawsze związane jedynie z imprezami. Zdarza się, że przyczepy na stałe zlokalizowane są w jednym miejscu, np. na deptaku. Należy jednak pamiętać, że przyczepy gastronomiczne są traktowane jako ruchomy punkt sprzedaży, bez względu na to, czy korzystają ze swojej mobilności, czy nie.
Socjologowie twierdzą, że coraz częściej jadamy „na mieście”. Dużą popularnością cieszy się jedzenie na dowóz, bo jako społeczeństwo jesteśmy zbyt zapracowani, by gotować na co dzień. Z tego samego powodu coraz częściej wybieramy się do barów i restauracji, gdzie najbardziej zależy nam na cenie, jakości oraz na szybkości obsługi. Nie jest zatem niespodzianką, że przedsiębiorcy chcą inwestować w biznes tego typu. Najłatwiej zacząć od przyczepy gastronomicznej, bo wiąże się to z niskimi kosztami, a więc i mniejszym ryzykiem. Jest to dobry pomysł na rozpoczęcie biznesu w branży gastronomicznej. Zobacz, gdzie najlepiej kupić food truck.