Food truck czy przyczepa gastronomiczna?
Podstawową różnicą pomiędzy food truckiem a przyczepą gastronomiczną jest położenie „kuchni” – w pierwszym przypadku znajduje się ona bezpośrednio w tylnej części pojazdu, natomiast jeżeli korzystamy z przyczepy gastronomicznej, to jest ona doczepiana. Sprawia to bardzo istotną różnicę nie tylko pod względem użytkowym, ale również marketingowym.
Zalety i wady food trucków oraz przyczep gastronomicznych
Dla osób decydujących się na rozpoczęcie biznesu ze swoją „ruchomą restauracją” najważniejszym aspektem przy wyborze miejsca powinna być pojemność. Pod tym względem, dla większości osób zarówno średniej wielkości przyczepa gastronomiczna, jak i food truck będą wystarczającymi powierzchniami do swobodnego przygotowywania potraw. Trzeba jednak podkreślić, że jeżeli potrzebne są nam nieregularne rozmiary (np. znacznie mniejsze punkty gastronomiczne lub duże), to o wiele skuteczniejszą opcją są przyczepy gastronomiczne, ponieważ, już przy zakupie możemy dostosować rozmiar do swoich potrzeb.
Food trucki to potężne pojazdy, które jednak, jak każdy inny samochód, mogą się popsuć. Wtedy, właściwie kończy się możliwość sprzedawania potraw, a w związku z tym również zarobku. Na taki problem nie jesteśmy narażeni korzystając z przyczepy gastronomicznej. Może być ona podłączona do wszystkich pojazdów posiadających hak. W przypadku dużych przyczep, lepszą opcją jest jazda ciężarówką, jednak w wyjątkowych sytuacjach może być to każdy pojazd. Ostatnim i chyba najważniejszym argumentem jest cena. Zakup nowych food trucków wiąże się z ogromnymi kosztami, natomiast tak samo wysokiej jakości przyczepy gastronomiczne dostępne są w przystępnych cenach, które naprawdę pozwalają na tanie rozpoczęcie biznesu.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog